گرم کردن ماشین در زمستان
در گذشته موتور خودروها کاربراتوری بود. موتورهای کاربراتوری نسبت به نوع انژکتوری ماهیت سادهتری دارند. گرم کردن موتور ماشین در این موارد سادهتر است. علاوه بر موتور، روغن خودروهای قدیمی نیز ساختار سادهای داشتند. به همین دلیل گرم کردن موتور ماشین قبل از حرکت، مخصوصا در فصل زمستان شایع بود. اما نحوه گرم کردن خودرو در زمستان چگونه است؟ آیا باید اتومبیل را چندین دقیقه روشن کنیم تا گرم شود؟ با ما همراه باشید تا ببینیم برای روشن کردن ماشین در زمستان و نحوه گرم کردن ماشین چه روشهایی وجود دارد.
نحوه کار کردن موتورهای کاربراتوری
موتورهای کاربراتوری بخشی بنام منیفولد دارند. این بخش، مخلوط سوخت و هوا را به سیلندرها میرساند. این کار موجب جمع شدن سوخت مایع و تبدیل آن به بخار میشود. جنس منیفولد در قدیم فلزی بود. در نتیجه باید آنقدر کار میکرد تا به اندازه کافی داغ شود و بتواند سوخت را به بخار تبدیل کند. داغ شدن منیفولد و تبدیل سوخت به بخار پروسه ی زمانبری است.
ازاینروی رانندگان در زمستان مجبور به گرم کردن موتور ماشین خود بودند. اما نحوه گرم کردن ماشین کاربراتوری در زمستان چگونه بود؟ آنها ابتدا استارت میزدند و بعد از روشن شدن خودرو، کمی منتظر میماندند و سپس حرکت میکردند. پیشرفت تکنولوژی و آمدن موتورهای انژکتوری، مسئله تزریق سوخت را در موتورهای کاربراتوری حل کرد. اگر هنوز از چنین ماشینهای کلاسیک و قدیمیای استفاده میکنید، دقت کنید که پیش از حرکت در فصل زمستان ماشین چند دقیقه باید گرم شود.
روغن موتور
دومین علت گرم کردن موتور ماشین در گذشته روغن موتور بود. با گذشت زمان، ساختار شیمیایی روغن موتورها هم تغییر کرد. در حال حاضر روغنها در دمای پایین، خیلی بهتر از گذشته میتوانند در موتور حرکت کنند. همچنین روغنهای جدید مطابقت بیشتری با موتور دارند. اما همچنان یک مسئله به قوت خود باقی است. این مسئله به سایش اجزای موتور قبل از اعمال روغن به سطوح درون آن برمیگردد.
وقتی استارت میزنید، قبل از گردش روغن و رسیدن آن به سطوح مختلف موتور، سایشی بین اجزای آن اتفاق میافتد. این سایش حتی نسبت به زمانی که ساعتها رانندگی کردهاید هم بیشتر است. اگرچه روغن موتورهای جدید زمان سایش را کوتاهتر کردهاند؛ اما برای سلامت موتور بهتر است ماشینتان را گرم کنید.
علت گرم کردن موتور ماشین در فصل سرما چیست؟
در زمستان معمولاً قطعات داخلی خودرو و بدنه سرد هستند. گرم کردن موتور ماشین در زمستان یکی از چالشهایی است که تمامی دارندگان خودرو با آن رو به رو میشوند. سرما باعث میشود تا دمای روغنهای روانکار پایین بیاید. وقتی دمای روغن پایین باشد، غلطت آن در گیربکس بالا میرود. افزونبر این ساییده شدن قطعات موتور و خامسوزی سوخت هم بیشتر میشود. در نتیجه گرم شدن ماشین در زمستان از خرابیهای احتمالی جلوگیری میکند.
زمان گرم شدن ماشین در زمستان چقدر است؟
برای خودروهای کاربراتوری، مدت زمان گرم شدن خودرو حدوداً ۱۰ الی ۱۵ دقیقه تخمین زده میشود. این عدد برای خودروهای جدید بسیار کمتر و در حدود 20 الی 40 ثانیه برای رسیدن روغن به بخش های مختلف موتور میباشد. دلیل این موضوع هم همانطور که گفته شد، تغییر فرآیند سوخت رسانی به موتور است. برای خودروهای جدید فقط باید مراقب باشید که به محض روشن کردن خودرو با سرعت بالا حرکت نکنید تا در حین حرکت کمی خودرو گرم شود.
برای گرم نگه داشتن موتور خودرو در زمستان چه کار کنیم؟
زمانی که موتور گرم میشود دیگر نیازی نیست کاری برای گرم نگه داشتن خودرو در زمستان انجام دهید؛ همین که ماشین در حال کار کردن باشد، موتور را گرم نگه میدارد. فقط اگر زمانی قصد داشتید خودرو را خاموش کنید، بهتر است آن را زیر نور آفتاب قرار دهید.
مضرات درجا کار کردن ماشین در خودروهای جدید
آیا درجا کارکردن ماشین در زمستان یک راهکار مناسب برای گرم کردن خودرو است؟ با توجه به تغییرات موتور در خودروهای جدید، در جا کار کردن ماشین در دراز مدت به بخشهای مختلف ماشین آسیب میرساند. مثلا در موتورهای انژکتوری انجام این کار باعث میشود تا سوخت اضافی به محفظه احتراق وارد شود.
بخش اضافی سوخت به دیوارههای سیلندرها میرسد و در نتیجه موجب شسته شدن روغن موجود در پیستونها میگردد. در دراز مدت این رویه کاهش عمر موتور خودرو را به دنبال دارد.
نکات مراقبت از خودرو در زمستان
علاوهبر نکاتی که برای گرم کردن موتور ماشین گفتیم؛ موارد زیر میتواند به سلامت خودرو شما در زمستان کمک کند. رعایت این نکات مانع از بروز مشکلاتی چون روشن نشدن خودرو و اصطکاک بیش از حد در قطعات آن میشود:
روغن موتور را بررسی کنید: توصیه میشود متناسب با تغییر فصل، روغن موتور خود را تعویض کنید. معمولا از روغن موتور غلیظ برای تابستان و از روغن های رقیقتر برای فصل زمستان استفاده میشود.
وجود ضد یخ برای خودرو ضروری است: نبود ضد یخ در زمستان، باعث میشود تا آب موجود در سیلندر یخ بزند. یخ زدن آب موجب فشار به مجاری سیلندر میگردد. افزایش حجم و فشار بر مجاری، شکستگی دیواره این قطعه را به دنبال دارد.
هوای باتری خودرو را داشته باشید: در بازههای زمانی مشخص باتری را بررسی کنید. اگر باتری خودرو ضعیف باشد؛ استارت زدن با مشکل مواجه میشود.
مایعات مختلف خودرو را بررسی کنید: ضدیخ، روغن ترمز، روغن گیربکس، مایع شیشهشوی، روغن هیدرولیک مایعاتی هستند که بهتر است قبل از شروع سرما بررسی شوند.
برخی معتقدند که بعد از استارت زدن، ماشین باید چند دقیقه درجا کار کند. برخی نیز معتقدند این کار به خودرو آسیب میرساند. در این مقاله موضوع گرم کردن موتور ماشین را از نظر علمی در موتور خودروهای قدیمی و جدید بررسی کردیم. اگر درباره آن ابهام دارید برای ما کامنت بگذارید.