اصول کلاچ گیری

یکی از سختی های رانندگی با خودرو دنده دستی کلاچ و نیم کلاچ گیری از که در ابتدای آموزش میتواند مهارت آموزشان را با چالش های زیادی روبرو کند لذا تصمیم گرفتیم در این مقاله به بررسی نکات و اصول کلاچ گیری بپردازیم

اصول کلاچ گیری

یکی از سختی های رانندگی با خودرو دنده دستی کلاچ و نیم کلاچ گیری از که در ابتدای آموزش میتواند مهارت آموزشان را با چالش های زیادی روبرو کند لذا تصمیم گرفتیم در این مقاله به بررسی نکات و اصول کلاچ گیری بپردازیم

پنج‌‌شنبه، ۱۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۱:۵۱

چگونه کلاچ را کنترل و قلق گیری کنیم؟
زمانی کنترل کلاچ به بهترین شکل انجام می‌شود که شناخت کافی و درستی از کلاچ و تمامی قسمت‌های آن داشته باشیم. اجزای کلاچ شامل نقطه صفر، نقطه یک حرکت، نقطه دو حرکت و نقطه سه حرکت است.

  • نقطه صفر یعنی کلاچ کاملا پایین باشد.
  • نقطه یک زمانی حادث می‌شود که سرعت خودرو در حد سانتی‌متر باشد.
  • نقطه دو کلاچ همان لحظه شروع حرکت در حالت عادیست.
  • نقطه سه کلاچ یعنی کلاچ کاملا آزاد است.

در نقطه صفر کلاچ چه رخ می‌دهد
اول اینکه نقطه صفر کلاچ تمامی اتومبیل‌ها تفاوتی با یکدیگر ندارند. دوم، اگر در نقطه صفر قرار داشته باشیم هر مقدار گاز داده شود خودرو ثابت می‌ماند و حرکت نمی‌کند و سوم اینکه برای شروع حرکت کلاچ خودرو را تا آخر می‌گیریم و سپس دنده را روی یک یا حالت دنده عقب می‌گذاریم.

در نقطه یک کلاچ حرکت را تجربه می‌کنیم
برای حرکت ابتدا دنده را روی حالت صفر قرار می‌دهیم و همزمان که کمی پدال گاز را فشار می‌دهیم، باید توجه کنیم که فشار بر روی پدال گاز را به صورت یکنواخت اعمال کنیم. سپس کلاچ را آرام آرام بالا می‌آوریم. نخستین قسمتی از کلاچ که بالا بیاید به طوری که بین چرخ و موتور واقع بشود خودرو شروع به حرکت می‌کند و به صورت کاملا آهسته حرکت خود را آغاز می‌کند. باید توجه داشته باشیم که فاصله‌ای که بین نقطه صفر و یک کلاچ قرار دارد در همه اتومبیل‌ها را مشابه نیست. زمانی می‌گوییم که کلاچ اتومبیل بالاست که فاصله میان نقطه صفر و یک زیاد باشد و بالعکس زمانی که می‌گوییم کلاچ اتومبیل پایین است به این معناست که فاصله بین صفر کلاچ و حرکت کم است. در یک اتومبیل ممکن است فاصله دو سانت باشد و در اتومبیل دیگر، سه یا چهار سانت و یا بیشتر.

در نقطه دوم کلاچ کمی سرعت چاشنی کار می‌شود
زمانی که اتومبیل به صورت عادی راه می‌افتد نقطه دوم حرکت است و این درست زمانیست که کلاچ از نقطه یک حرکت یک سانتی‌متر بیش‌تر بالا آمده باشد.
در نقطه سوم کلاچ کار تمام است
نقطه سوم حرکت به این معناست که کلاچ را آهسته بالا بیاوریم و در شرایطی که پا دیگر بر روی کلاچ نیست و کلاچ کاملا در حالت رها قرار دارد.
کلاچ را قلق‌گیری کنید مانند حرفه‌ای‌ها
این کار یک راننده حرفه‌ایست زمانی که برای اولین بار قصد دارد اتومبیلی را به حرکت درآورد. عمل قلق‌گیری برای این انجام می‌شود که راننده متوجه شود فاصله میان نقطه صفر تا تقطه یک حرکت کلاچ مورد نظر چقدر است.

چگونگی انجام قلق‌گیری کلاچ
کلاچ خودرو تا ته گرفته می‌شود یعنی تا نقطه صفر و پدال گاز به اندازه ثابت فشار داده می‌شود. در این صورت آرام آرام کلاچ را بالا می‌آورند تا نقطه یک حرکت خودرو مورد نظر را بشناسند.
زمانی که درون چاه یا دست‌انداز افتادیم از کلاچ کمک بگیریم
برای این کار کلاچ را تا ته می‌گیریم، دنده را به جلو یا عقب تنظیم می‌کنیم و گاز به صورت ثابت اما کمی محکم‌تر فشار داده می‌شود. در اینجا کلاچ را سریع بالا می‌آوریم تا خودرو شتاب بگیرید و از چاله بیرون بیاید. زمانی که از چاله بیرون آمد دیگر گاز نمی‌دهیم و کلاچ را تا آخرین حد یعنی نقطه صفر پایین می‌بریم و سپس دنده را با یک تنظیم می‌کنیم و به حرکت ادامه می‌دهیم.

همانگونه که گفتیم نقطه صفر کلاچ در تمام اتومبیل‌ها با هم تفاوتی ندارد. درواقع نقطه صفر همان پایین‌ترین حد کلاچ است. در حالیکه فاصله میان صفر و یک در همه اتومبیل‌ها کاملا متفاوت است. اگر لنت صفحه کلاچ یا به طور کلی دیسک و صفحه کلاچ نو باشد، کلاچ نرم بالا می‌آید، در اولین حرکت شتاب زیاد است و فاصله بین نقطه صفر و یک خیلی کم است. به چنین کلاچی، کلاچ پایین می‌گویند، اما اتومبیلی که دیسک و صفحه کلاچ آن کهنه است، کلاچ خودرو بالاست، به این معنا که فاصله بین نقطه صفر و یک زیاد است.


نظری وارد نشده است، شما اولین باشید ...